Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages


Sunday, July 29, 2012

Carrot Cake dan Topping Cream Cheese

Carrot Cake with Cream Cheese Topping



Bahan Kek 1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh)
4 biji telur
120 gm gula castor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang (any nuts pun boleh)
1 cawan kismis kuning (boleh ganti dengan nenas kiub, prune, any sour lah)
1 1/2 cawan carrot yang disagat
250 gm tepung** (highly recommended - high protein flour)
1 sudu kecil baking soda**
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis**
1/4 sudu kecil garam

Bahan Topping250 gm cream cheese
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - ikut suka

Penyediaan Kek

  1. pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
  2. masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
  3. masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan no 2. Guna spatula(sudu) plastik atau kayu untuk kaup-balikkan adunan. hati-hati, jangan kotorkan tempat! hehe.
  4. masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan mentega/dialas kertas minyak.
  5. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. check kek guna garfu untuk tahu sudah masak atau belum. Bila dh masak, sejukkan di luar oven.

Penyediaan Topping

  • masukkan semua bhn dlm blender/mixer.
  • bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam fridge baru potong untuk dihidangkan.
Sumber: syazwaniadnan @ www.iLuvislam.com

0 comments:

Post a Comment