Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages


Wednesday, February 8, 2012

Petua Dapur

REBUNG TAHAN LEBIH LAMA

Untuk menyimpan rebung supaya tahan lebih lama,celur rebung terlebih dahulu hingga separuh empuk.Toskan dan masukkan rebung ke dalam bekas yang bertutup.Isikan bekas dengan air dan simpan di dalam peti sejuk.

MENAMBAHKAN PERISA KARI

Untuk mendapatkan kari yang lazat,anda cuma perlu menambah sedikit ketumbar dan seulas bawang putih ketika kari sedang menggelegak.


MELEMBUTKAN DAGING

Campurkan beberapa helai daun nangka dalam masakkan daging.
biarkan seketika dan daging akan lebih lembut dan mudah dimakan.


MELAZATKAN IKAN AIR TAWAR

Bersihkan ikan dengan air asam jawa.
kemudian ratakan cuka pada ikan,bilis dengan air bersih.Bolehlah dimasak
mengikut cara anda.


CARA MENYIMPAN BERAS

Untuk memastikan beras lebih lama,
ambil tiga atau empat ulas bawang putih dan masukkan
kedalam beras.Cara ini dapat mengatasi beras dimasuki ulat.


HILANGKAN BAU HANYIR IKAN

Bagi menghilangkan bau hanyir ikan,basuh ikan terlebih dahulu,
Rendamkan ikan dengan sedikit perahan asam limau kasturi dan
air asam jawa buat seketika.Hasilnya pasti memuaskan selain rasa yang enak.


CUCUR LEBIH LEMBUT

Jika inginkan cucur yang dimasak mudah dikunyah,bancuh tepung
bersama air suam.Kemudian  goreng seperti biasa.Cucur akan tetap
lembut biarpun setelah sejuk..

ULAM KEKAL RANGUP

  
Ulam sering dijadikan sebagai menu sampingan yang boleh menaikkan selera makan. Namun, ulam akan menjadi layu sekiranya terdedah terlalu lama.

Oleh itu, bagi mengekalkan kesegaran dan kerangupannya, rendamkan ulam beberapa minit dalam air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biar seketika barulah diangkat.





BERSIH KAN Kerang

BAHAN:
Serbuk kunyit

CARA-CARA:
1. Mula-mula, campurkan sedikit serbuk kunyit ke dalam air basuhan kerang.

2. Cuci beberapa kali sehingga ia bersih.
3. Hasilnya, kotoran mudah hilang dan kulit kerang menjadi lebih bersih.

SELAMAT MENCUBA!
Berapa Banyak Air Yang Perlu Diminum?

Ada orang kata jangan minum air banyak-banyak. Minum seteguk dua saja, ini petua untuk awet muda. Ada pendapat yang mengatakan kita perlu meminum 8 gelas sehari. Yang mana betul?

Pendapat yang pertama, memang tidak betul. Yang kedua? Tidak berapa betul! "8 gelas sehari" lebih merupakan sebagai lagenda yang telah diterima sebagai fakta.

Baru-baru ini, Jurnal Psikologi Amerika mendedahkan bahawa tidak terdapat bukti saintifik yang dapat menyokong teori "8 gelas sehari". Jangan salah faham pula. Saintis tersebut bukan mengatakan kita tidak memerlukan air. Tetapi nasihat agar kita mengambil 8 gelas air sehari bukanlah satu nasihat yang baik.

Pertama, kita perlu meminum air berulangkali di sepanjang hari. Meminum 8 gelas di waktu pagi dan mempercayai bahawa anda sudah meminum air yang cukup untuk hari tersebut adalah berbahaya.

Mereka yang meminum air, walau setengah gelas, pada setiap jam akan mendapati diri mereka begitu bertenaga.

Berapa banyak yang perlu diminum? Ianya bergantung kepada cuaca dan aktiviti yang anda jalankan. Lebih banyak anda kehilangan air, lebih banyak yang perlu diminum, lebih banyak dari 8 gelas. Tetapi jangan pula meminum terlalu banyak. Kenapa pula? Meminum terlalu banyak air boleh menyebabkan keracunan air (sekiranya menahan membuang air kecil) ataupun situasi elektrolit tak seimbang.

Peringatan: Lebih banyak anda meminum air, lebih banyak anda perlu menggantikan elektrolit anda. Di mana anda boleh memperolehi bekalan
elektrolit? Dari air minuman sukan seperti 100 Plus, Excel dll.

Nanti dulu, sebelum anda ke pasaraya untuk membeli minuman tersebut, saya ada satu petua untuk anda. Masukkan secubit garam ke dalam setiap gelen air minuman anda. Nah! Anda sudah mendapat bekalan elektrolit yang cukup. Sudah tentu pengeluar air minuman sukan tidak akan memberitahu kita mengenainya.

bagus juga artikal kesihatan ni...
jadi marilah kita banyakkan minum air kosong setiap hari., baik aku pun nak minum air 8 gelas sehari, bukan apa kulit aku ani  kering semacam je ku tengok kasar betul macam orang tua lah pula..hahahahaa...=)


 Krim Kecantikan SAFI Lidah Buaya (Tutup Hijau)


Mungkin ramai yang sudah tahu akan keberkesanan krim kecantikan safi tutup hijau ini (KS). Mungkin juga ramai yang tidak tahu. Sebenarnya jika ditanya tentang fungsinya, saya sendiri tidak tahu bagaimana untuk mengehadkannya. Saya gunakan ia sebagai alas bedak, saya gunakan ia apabila bintik-bintik merah naik di muka, saya gunakan ia untuk mensurutkan jerawat dan saya juga gunakan ia untuk mengekalkan warna kulit muka saya, bahkan lebih cerah sedikit berbanding selalu.


Sebenarnya, sekiranya anda mempunyai kulit wajah yang lebih kering, KS akan menjadi lebih serasi dengan anda. Kulit anda akan kelihatan polos dan gebu jika terus menerus memakainya. Dan malangnya bagi anda yang berkulit seperti saya, memadai jika saya katakan ia membantu struktur kulit muka anda dan anda akan perhatikan kulit muka anda akan lebih bersih berbanding ketika anda menggunakan produk lain.

Walaupun penggunaannya mengambil masa yang lama, bagi saya kesabaran yang saya tunjukkan sangat berbaloi. Saya tidak menyatakan KS merupaka krim yang terbaik di pasaran. Tetapi tidak salah sekiranya anda mencuba, kerana tidak mustahil barangan murah yang boleh didapati dimana-mana pasaraya ini dapat memperbaiki kulit wajah anda. Saya sebagai bukti nyata!

Sebelum ini, saya telah mencuba pelbagai jenis produk kecantikan, daripada yang mahal sehinggalah yang murah, dan mencari keserasian kulit wajah bukanlah perkara yang senang bagi saya kerana kulit wajah saya pernah mengalami trauma akibat penggunaan produk kecantikan yang salah dan juga serangan demam campak yang agresif. 

Sekarang ni, saya banyak meminimakan penggunaan produk pada wajah.  Saya hanya gunakan Pencuci muka Eversoft sahaja dan semestinya krim safi sebagai krim serbaguna saya. Bila saya kurang obses dengan wajah saya, takde pula jerawat nak naik ramai-ramai. Jadi pesan saya, jaga lebih kurang je. Tapi jangan lupe exfoliate kulit tau, 
 
sekian daripada saya =D 
VANILA CUPCAKE



Ingredients

• 2 cups all purpose flour
• 1 1/2 cups sugar
• 3 teaspoons baking powder
• 1/2 teaspoon salt
• 4 egg whites from large eggs
• 1/2 cup shortening
• 1 cup 2% milk
• 2 large eggs
• 1 1/2 teaspoon vanilla
 

Vanilla Cupcake Recipe Directions


Preheat oven to 350 degrees.  Line cupcake pans with paper liners.
Combine flour, sugar, baking powder, salt, shortening, milk and vanilla  in a large mixing bowl.  Mix at low speed for 2 minutes.  Scrape bowl.  Add egg whites and mix at high speed until fluffy and smooth, approximately 2 minutes.
Fill liners 1/2 to 2/3 full of batter.  Do not overfill.  Bake 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Cool 10 minutes in pans then remove from pan, and place on wire racks to cool completely.
Frost and decorate your vanilla cupcakes as desired



very easy to make cupcake for your kids at home..=)


recipe Easy cupcake


Ingredients

• 2 1/4 cups all purpose flour
• 1 1/3 cups sugar
• 3 teaspoons baking powder
• 1/2 teaspoon salt
• 1/2 cup shortening
• 1 cup milk
• 1 teaspoon vanilla
• 2 large eggs
 

Easy Cupcake Recipe Directions

Preheat oven to 350 degrees.  Line cupcake pans with paper liners.
Combine flour, sugar, baking powder, and salt in a large mixing bowl.  Add shortening, milk, and vanilla.  Beat for 1 minute on medium speed.  Scrape side of bowl with a spatula.
Add eggs to the mixture.  Beat for 1 minute on medium speed.  Scrape bowl again.  Beat on high speed for 1 minute 30 seconds until well mixed.
Spoon cupcake batter into paper liners until 1/2 to 2/3 full.
Bake for 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Cool 5 minutes in pans then remove and place on wire racks to cool completely.

Once cupcakes are completely cooled, frost with your favorite frosting recipe or decorate as you desire.