Well, it’s been quite a while since I last update my blog. Haven’t been quite well lately. I guess its a blessing as I have more time to rest…..hehe. Ramadhan is into its third week & Syawal is round the corner and I haven’t start on my cookies yet. I somehow lost some zest these few days… sigh.. Anyway, my ‘PA’ has started the ‘ball rolling’ , I guess I have to catch up with her later. For now, I’m attaching a few recipes which I’ve came across and I think they’re quite nice to try. Basically, most cookies have similar methods of preparation & sometimes similar ingredients; its just the variations in the end product i.e. the shapes/sizes/tastes that make them stand above the rest. So, here are the recipes :
CHOCOLATE ALMOND COOKIES
Bahan-Bahan
( A )
260 gm mentega
185 gm gula aising
( B )
1 biji telur
½ sudu teh pes kopi
1 susu teh pes cokelat
( C )
400 gm tepung
1 sudu besar tepung susu
½ sudu teh baking powder
15 gm serbuk koko
( D )
180 gm kepingan badam (almond flakes)
Cara
Pukul ( A ) hingga sebati. Masukkan ( B ) dan pukul hingga licin. Masukkan ( C ) yg telah diayak dan kemudian tambahkan ( D ). Adun hingga sebati. Tekan adunan ke dalam dulang segi-empat, berukuran 20 sm (8 inci) yg dialas dgn kertas minyak. Simpan dalam peti sejuk semalaman atau sehingga keras. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan potong menjadi kepingan 4sm. Potong menjadi kepingan nipis berukuran 5 mm tebal. Letakkan dalam dulang pembakar yg telah digris dan bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 20-25 minit.
Nota: Kepingan badam boleh digantikan dgn kacang lain seperti walnut, hazelnut atau lain2.
DATE AND NUT COOKIES
Bahan- Bahan
( A )
100 gm mentega
secubit garam
70 gm gula perang
70 gm gula
1 sudu teh glukos cair
( B )
1 biji telur
( C )
1 biji kulit oren (diparut halus)
½ sudu besar jus oren
( D )
150 gm tepung
½ sudu besar tepung susu
¼ sudu teh baking powder
¼ sudu teh bicarbonate of soda
( E )
70 gm kurma (dicincang)
50 gm kacang walnut (dicincang)
30 gm badam hiris
25 gm kelapa parut kering
Cara
Adun ( A ) hingga sebati. Campurkan ( B ) dan putar hingga tidak berbintil-bintil. Tambah ( C ) dan gaul hingga sempurna. Masukkan ( D ) dan adun hingga sebati. Masukkan ( E ) dan gaul rata-rata. Titiskan 1 sudu kecil adunan ke atas dulang yg telah digris. Tekan dgn garfu. Bakar dgn suhu 170 darjah selama 18-20 minit.
Nota: Biskut ini cuma perlu diadun hingga sebati. Tidak perlu dipukul hingga ringan.
CHEESE PRAWN COOKIES
Bahan
( A )
100 gm gula
150 gm mentega
secubit garam
( B )
½ biji telur
( C )
65 gm keju cheddar (diparut)
( D )
1 bijji bawang putih
1 biji bawang kecil
½ sudu teh cerbuk cili
½ sudu teh lada sulah
½ sudu teh serbuk ketumbar
½ sudu teh serbuk halia
( E )
40 gm udang kering (dikisar halus)
( F )
180 gm tepung
¼ sudu teh bicarbonate of soda
¼ sudu teh baking powder
½ sudu besar tepung susu
Cara
Pukul ( A ) sehingga ringan. Masukkan ( B ) dan pukul lagi hingga rata dan tidak berbintil-bintil. Campurkan ( C ) dan kemudian ( D ). Adun hingga sebati. Titiskan satu sudu teh adunan ke atas dulang yg telah digis dan tekan dgn garfu. Bubuh sekeping udang di atasnya jika suka. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 20 minit atau sehingga kuning keemasan.
Nota: Jika anda tidak menggemari rasa keju, keju cheddar parut tadi bolehlah ditiadakan.
ALMOND CORNFLAKE CRUNCH
Bahan
130 gm mentega
145 gm gula
secubit garam
½ sudu teh glukos cair (boleh diganti dgn madu)
1 biji
200 gm tepung gandum }
1 sudu teh baking powder }
1 sudu besar tepung susu }
½ sudu teh sebuk kayu manis } diayak
50 gm cornflake
70 gm badam (dihiris)
Untuk Hiasan
Sedikit badam cincang
Sedikit ceri hijau/merah
Cara
Pukul mentega, gula, garam dan glukos sehingga lembut, masukkan telur dan terus pukul hingga sebati. Masukkan tepung, baking powder, tepung susu dan serbuk kayu manis. Adun hingga rata. Akhir sekali masukkan cornflakes dan badam hiris. Gaul rata-rata. Ambil satu sudu te hadunan dan bentukkan menjadi bebola. Selaputkan dengan badam cincang. Letakkan di atas dulang yg telah digris. Hiaskan dgn ceri hjau/merah di bahagian tengah dan tekan perlahan-lahan. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 12 -15 minit atau hingga kuning keemasan.
Nota: Biskut ini boleh di selaputi dgn cornflakes yg di hancurkan selain dari badam cincang.
PECAN CHOCOLATE CHIP COOKIES
Bahan-bahan
( A )
100 gm gula
110 gm gula perang
¼ sudu teh garam
100 gm mentega
60 gm majerin
1 tsp glukos cair
( B )
1 biji telur
½ sudu teh esen vanilla
( C )
200 gm tepung
½ sudu teh bicarbonate of soda
½ sudu teh baking powder
( D )
100 gm kacang pecan (dicincang)
100 gm chocolate chip
Cara
Pukul ( A ) hingga lembut. Masukkan ( B ) dan pukul lagi hingga rata. Masukkan ( C ) yg telah di ayak dan adun hingga sebati. Akhir sekali, masukkan ( D ) dan gaul rata-rata. Titiskan 1 sudu teh adunan ke dulang pembakar yg telah digris. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 15 – 18 minit.
Nota: Kacang pecan boleh digantikan dgn kekacang yg lain. Glukos boleh digantikan dgn madu.
CASHEW NUT CRUNCH
Bahan-Bahan
( A )
150 gm mentega
80 gm gulaperang
130 gm gula
secubit garam
( B )
1 biji telur
( C )
140 gm tepung
½ sudu teh baking powder
¼ sudu teh bicarbonate of soda
( D )
30 gm rolled oats (kisar halus)
70 gm kacang gajus (cincang)
50 gm chocolate chip
50 gm cokelat putih (cincang kasar)
Cara
Pukul ( A ) di dalam alat pengisarhingga licin dan gebu. Tambah ( B ) dan pukul lagi hingga rata. Campurkan ( C ) yg telah diayak dan adun hingga sebati. Masukkan ( D ) dan gaul hingga sebati. Ambil sesudu besar adunan dan titiskan ke atas dulang pembakar. Ratakan secara cermat. Ulang hingga adunan selesai. Jarakkan 3sm di antara setiap adunan ini. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 20 minit.
Nota: Biskut ini kelihatan lembut bila dibakar tetapi sesudah sejuk, ia menjadi keras dan rangup.
Hmm…. dah beberapa hari tak update blog. Sibuk……dgn tugas pejabat dan tuntutan-tuntutan yg lain dlm bulan yg mulia ini. Bagaimanapun, harini saya lampirkan beberapa jenis resipi biskut/cookies yg mudah utk dibuat menjelang Raya nanti. Ada di antaranya yg telah saya cuba dan hasilnya, alhamdulillah. Kalau ingin mencubanya silalah.
Bahan
250 gm mentega
130 gm gula aising
120 gm Top flour (diayak)
150 gm tepung gandum (diayak)
50 ml susu kotak
2 sudu teh esen vanilla
secubit garam
secukup ceri/kacang pistachio/ chocolate chip/badam cincang
secukup chocolate mohrenglanz (coating)
Cara
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. Masukkan tepung dan susu lalu kacaulah hingga rata. Akhir seklai masukkan esen vanilla. Alaskan tin pembakar dgn baking paper. Masukkan adunan kedalam piping bag dan picitlah berbagai bentuk di atas baking paper tadi. Kemudian hias dgn ceri, pistachio atau chocolate chip dan bakar dgn suhu 180 darjah selama kira-kira 20 minit. Jika suka, biskut ini boleh juga dihiaskan dgn sedikit chocolate mohrenglanz yg telah dicairkan dgn kaedah ‘double-boil’.
CANADIAN COOKIES (TESTED)
Bahan
250 gm mentega
100 gm gula perang
300 gm Top flour
80 gm tepung jagung
80 gm Nestum
50 gm badam cincang (dibakar)
2 sudu makan susu pekat
1 sudu teh vanilla
¼ sudu teh garam
Hirisan badam untuk hiasan
Kuning telur (dikocok, utk disapu)
Cara
Mentega, gula perang, vanilla, garam dan susu pekat dipukul sehingga rata dan kembang. Masukkan Nestum, badam cincang, tepung jagung dan Top flour. Gaul hingga rata dan sebati.
Canai dan terap adunan, sapukan kuning telur dan hias badam hiris di atasnya. Bakar dgn kepanasan 180 darjah Celsius sehingga masak dan kekuning-kuningan.
KURMA DELIGHT (TESTED)
Bahan
250 gm mentega
100 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
250 gm tepung gandum – diayak }
100 gm tepung jagung }– disatukan
40 gm tepung kastad }
30 gm serbuk badam }
50 gm Nestum } — dikisar
50 gm kelapa kering }
Cara
Pukul mentega, gula perang dan vanilla hingga sebati. Masukkan bahan kisar, gaul rata. Masukkan campuran tepung tepung dan gaul lagi sehingga mendapat doh yg lembut. Canai dan terap ikut citarasa anda. Sapukan kuning telur di atasnya dan hiaslah dgn sehiris kurma. Bakar dgn kepanasan 180 darjah Celsius selama 25 minit atau sehingga masak. Setelah biskut sejuk baru dihias di atasnya dgn gula aising.
Bahan Hiasan (Aising)
1 biji kuning telur- dikocok dgn setitis warna kuning
beberapa biji kurma lembut- dihiris memanjang
50 gm putih telur
150 gm gula aising
15 gm tepung jagung
½ sudu teh esen vanilla
Cara
Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula aising, vanilla dan tepung jagung. Kacau hingga sebati. Ambil sedikit adunan gula ini, masukkan ke dalam sarung plastik (piping bag) dan hiaskan di atas setiap keping biskut, sebelum disimpan.
BLACK FOREST COOKIES
Bahan A
200 gm mentega
240 gm gula perang
½ sudu teh esen vanilla
Bahan B
½ sudu teh garam
80 gm telur (kira-kira1½ biji)
Bahan C
300 gm tepung gandum }
1 sudu teh baking powder } … diayak
Bahan D
20 gm badam (hiris panjang)
150 gm croquant
50 gm kelapa parut kering
150 gm dark chocolate chips
120 gm ceri merah
{40 gm badam hiris panjang -utk ditabur}
Cara
Pukul semua bahan ‘A’ di dalam mangkuk sehingga lembut dan kembang. Masukkan bahan ‘B’ dan pukul lagi hingga menjadi adunan yg halus. Masukkan pula bahan ‘C’ dan gaul rata. Akhir sekali, masukkan bahan ‘D’ dan gaul lagi hingga rata. Adunan di dalam mangkuk ini ditutup dan disimpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman. Setelah itu dikeluarkan dari peti sejuk , sendukkan satu sudu teh adunan cookie dan aturkan diatas dulang pembakar yg telah di gris. Hias dgn badam hiris di atasnya dan tekan sedikit supaya melekat. Bakar pada suhu 170 darjah C selama lebih-kurang 15-20 minit atau sehingga masak dan garing.
MOCCA LOG COOKIES (TESTED)
Bahan
250 gm mentega
150 gm gula kaster
430 gm Top flour (diayak)
2 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
1 susu makan penuh Nescafe
secukup badam cincang (dibakar sebentar)
secukup chocolate coating (Tulip) dan chocolate nugotin dicairkan)
Cara
Pukul mentega, gula dan garam hingga kembang lalu masukkan telur dan vanilla. Pukul lagi sehingga sebati. Tepung dan Nescafe disatukan, masukkan ke dalam adunan mentega tadi dan gaul lagi hingga rata. Adunan ini agak lembik sedikit. Gunakan nozzle bintang dan picitkan keatas dulang pembakar dgn saiz panjangnya cookies ini mengikut citarasa anda. Bakar dgn suhu sederhana selama kira-kira 15 minit atau sehingga masak kekuningan. Sejukkan biskutnya. Celupkan hujung biskut ke dalam cokelat cair dan salutkan dgn badam cincang. Setelah kering, barulah disimpan dalam botol.
Ramai teman-teman yg telah mencuba resipi Rolled Oats Cookies memberikan maklum-balas yg positif & baik. Ada yg telah mengambil tempahan dan ada pula yg dah konfiden buatkan cookies ni utk rakan dan teman meraka. Syabas! Saya lampirkan sekali lagi resipi ni yg telah saya postkan kat blog ni pd 24 Ogos 2006. (Actually, saya selalu start buat kuih raya abt 7-10 days b4 Raya but I really want to share this with everyone so I baked it yesterday. Selamat mencuba…
BISKUT OATS
Bahan-Bahan
375 gm (1 ½ buku)mentega
1 sudu teh vanilli
6 biji kuning telur
2 cawan (mumbung) gula pasir – dikisar halus
1½ cawan tepung naik sendiri
300 gm badam / gajus (dipotong kecil-kecil , dibakar kira-kira 10 minit)
1 kg rolled oats (dibakar kira-kira 10 minit)
Peraturan
Kacau mentega , gula dan vanilli hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji lalu dikacau lagi hingga pekat. Kemudian masukkan tepung yang telah di gaul bersama badam/gajus tadi. Akhir sekali , masukkan rolled oats dan kacau hingga sebati. Ambil adunan sedikit-sedikit ,taruh atas dulang pembakar lalu dibakar sehingga kekuningan. (Dulang pembakar hendaklah di sapu dgn sedikit mentega agar biskut tidak melekat.)
Hmmm, puasa dah round the corner nih, masuk 2 minggu puasa nanti sibuk ler org buat kuih Raya. Ha.. di sini saya nak berkongsi beberapa resipi biskut bersama anda. Tapi, maaf yer, saya blum cuba. Apa kata kita sama2 cuba dan bolehlah share maklum-balasnya nanti. Bagaimana? OK ?
Triple Chocolate Peanut Buter Cookies
Bahan
125 gm mentega tanpa garam
¾ cawan gula perang yg lembut (soft brown sugar)
1 biji telur, dikocok sebentar
¾ cawan peanut butter
1 cawan tpg gandum, diayak
½ sudu teh soda bicarbonate
¼ cawan serbuk koko
175 gm white chocolate compound
175 gm dark chocolate compound
Cara
Panaskan ketuhar 180 darjah C
Pukul gula dan mentega sehingga ringan dan berkrim. Masukkan telur dan pukul sehingga rata. Masukkan peanut butter dan pukul lagi hingga sebati.
Dengan menggunakan sudu logam (metal spoon), masukkan tpg, soda bicarbonate dan srbuk koko. Gaul sehingga menjadi doh yg lembut. Ambil satu sudu makan rata doh dan bentukkan seperti bebola. Letakkan diatas dulang biskut, kemudian leperkan menggunakan garpu, sambil dicorak menyilang (criss-cross pattern). Ulang sehingga doh habis. Bakar selama 20 minit. Setelah masak biarkan sejuk di dalam dulang pembakar selama 5 minit, kemudian barulah dialih ke redai. Biskut harus betul-betul sejuk sebelum dihias.
Cairkan white chocolate compound dgn kaedah ‘double boil’ sehingga halus. Celup satu pertiga dari setiap biskut dgn coklat putih. Letak semula di redaisupaya cepat sejuk dan kukuh.
Cairkan pula dark chocolate compound dgn cara yg sama dan celup bahagian bertentangan biskut dgn warna coklat pula. Bahagian tengah biskut kosong tidak bersalut. Sejukkan di redai.
BISKUT CORNFLAKE BIJAN HITAM
Bahan
250 gm mentega
200 gm gula kaster
1 biji telur
375 gm tpg gandum atau Top flour }
1 sudu teh baking powder }… diayak
½ sudu teh esen vanilla
40 gm bijan hitam, dibakar sebentar
150 gm cornflake- dihancurkan sedikit
Cara
Pukul mentega, gula kaster dan vanilla dgn kelajuan yg kuat sehingga 3 minit atau sehingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi selama 2 minit. Perlahankan kelajuan mesen dan masukkan tpg yg telah diayak, bijan hitam serta cornflake. Pukul lagi selama 2 minit
Bentukkan bebola kecil dan atur di dulang pembakar. Bakar di ketuhar 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga garing.
BISKUT MACADEMIA & UMPAI LAUT (SEAWEED)
Bahan
200 gm mentega
130 gm gula kaster
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur (sederhana)
288 gm tpg gandum atau Top flour }
60 gm tpg kastad }……… diayak
80 gm kacang macademia – dicincang
5 gm umpai laut
Cara
Pukul mentega, gula kaster & esen vanilla dgn kelajuan yg kuat selama 2-3 minit atau sehingga kembang. Masukkan telur, pukul lagi selama 2 minit. Dengan kelajuan yg perlahan masukkan tpg yg telah diayak, kacang macademia dan umpai laut. Pukul lagi hingga menjadi doh yg lembut. Bahagi doh kpd 3 bahagian. Letak setiap doh di atas plastik dan gulung ketat-ketat. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Setelah itu, keluarkan doh dan dipotong kepingan, setiap satu ½ cm tebal. Atur di dulang pembakar dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah Celsius selama 20-25 minit atau sehingga garing.
Nota: Kacang macademia boleh digantikan dgn kekacang yg lain, atau hirisan korma.
BISKUT GAJUS
Bahan
125 gm Crisco
125 gm mentega
150 gm gula kaster
4 biji kuning telur
300 gm Top flour }
1 sudu teh sodium bicarbonate }
1 sudu teh baking powder }
25 gm tpg jagung }
25 gm tpg susu } … diayak
60 gm gajus dibakar sebentar dan dikisar kasar
secukup gajus dibelah dua untuk hiasan
secukup telur utk disapu di atas biskut
Cara
Pukul Crisco, mentega dan gula sehingga kembang dan gebu dgn kelajuan yg deras selam 3-5 minit. Masukkan kuning telur sebiji sebiji sambil dipukul, sehingga bergaul rata.
Dgn kelajuan perlahan, masukkan campuran tpg yg telah diayak, sedikit sedikit sehingga mendapat adunan doh yg lembut. Masukkan pula gajus kisar dan adun hingga rata. Adunan dibahagi sama rata, setiap satu 10 gm. Jadikan bebola kecil dan ditekan di tengahnya lalu dihias dgn gajus. Tekan sedikit lagi supaya gajus melekat dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah C, selama 10-15 minit atau sehingga masak.
These are some of those simple biscuits/cookies which me & my wife had tried during festive seasons. The recipes came from a local cook book. Why not give it a try!
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
360 gm mentega
250 gm gula
Sedikit emping belinjau digoreng (tumbuk)
2 kuning telur
Cara
Mentega, gula, kuning telur dikacau.
Campurkan emping, tepung jagung dan tepung gandum.
Uli dan terap mengikut bentuk kegemaran masing2.
Bakar selama kira-kira 25-30 minit atau hingga kekuningan.
BISKUT COKELAT WARNA-WARNI
200 gm Top flour
70 gm tepung kastad
100 gm Nestum
75 gm gula halus
180 gm mentega
1 biji telur
½ sudu teh baking powder
60 gm cokelat rice
250 gm cokelat coating/mohrenglanz (eg.brand Tulips)-dicairkan
sedikit hundreds & thousands (berwarna-warni)
Cara
Campurkan Top flour, tpg kastad, nestum, baking powder dan cokelat rice lalu diketepikan. Pukul mentega dgn gula hingga kembang sedikit , dan masukkan telur lalu pukul lagi hingga rata. Selanjutnya, tuangkan campuran tepung tadi,
gaul rata hingga sebati. Kemudian canai dan terap dengan acuan biskut hati atau mengikut citarasa anda. Bakar selama kira-kira 20 – 25 minit. Sementara menunggu biskut sejuk, cairkan cokelat dulu dgn kaedah double-boiling. Celupkan separuh biskut tadi dgn cokelat cair dan taburkan hundreds & thousands ke atasnya.
PISTACHIO DELICACY
100 gm mentega
100 gm Top flour
50 gm gula kaster
40 gm Quaker Oats (dikisar)
20 gm tepung beras
¼ sudu teh garam
¼ sudu teh emplex
½ sudu teh serbuk vanilla
secukup cokelat putih (dicairkan)
secukup pistachio (dibakar, dicincang kasar2)
Cara
Mentega, garam, emplex, vanilla dan gula dikacau rata. Masukkan bahan2 yg lain dan uli sehingga rata. Canai dan terap dgn acuan airmata, bakar selama 15 minit dgn kepanasan 160 darjah. Angkat dan sejukkan. Sapukan cokelat putih dan taburkan pistachio. Biarkan sebentar sebelum disimpan.
Tart Keju
Bahan-Bahan Pastry
450 gm mentega
3 biji kuning telur
100 gm keju (Kraft)-parut & lecek halus
1 sudu teh vanilli
1 kg tepung gandum
1 biji putih telur
100 gm gula halus
Bahan-Bahan Intinya
4 biji nenas
(diparut, jgn buang airnya. Masak hingga kering dgn 3 ketul gula batu, 2½ cawan gula kasar)
Cara
Mentega, kuning, putih telur, gula halus, keju dan vanilli digaul dengan tangan hingga sebati lalu masukkan tepung. Uli hingga rata. Kemudian, canai seperti tart biasa dan masukkan inti. Hias dgn citarasa sendiri lalu dibakar hingga masak. … (resipi dari Ceria keluarga)
Biskut Cokelat M&M
1 biji telur
200 gm mentega
150 gm tepung jagung
50 gm badam kisar
150 gm gula tepung (powder sugar)
200 gm tepung gandum
80 gm tepung Optima
secukup chocolate chips dan M&M untuk hiasan
sedikit badam cincang
Cara:
Mentega, telur dan gula dipukul hingga rata.
Masukkan tpg gandum, tpg Optima, tpg jagung, badam kisar dan cincang lalu gaul hingga rata. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan lalu hiaskan dgn chocolate chips dan M&M (jgn terlalu besar kerana adunan akan mengembang bila dibakar). Bakar hingga masak dgn suhu ketuhar yg sederhana
….. (resipi dari Ceria Keluarga)- anak2 pasti suka makan dan….suka tolong jugak buat cookies nie! sbb senang membuatnya.
Cheese Straw
400 gm plain flour
100 gm cornflour
250 gm butter
250 gm cheese (grated)
1 egg (beaten)
pinch of salt & pepper
Method
Mix both flours together with pepper and salt. Add butter (rub-in method) and add in the grated cheese. Mix all the ingredients well and then add in the beaten egg. Roll the dough and cut into desired shape and glaze with egg yolk (optional). Bake till golden brown.
………………crunchy, recipe from my cousin Kak Aini
Chocolate Chip Cookies
Ingredients
225gms Flour
150gms Butter
150gms Sugar
1 egg yolk
50gms Cashew Nuts
½ teaspoon vanilla
½ teaspoon bicarbonate soda
¼ teaspoon salt
Chocolate Chips
Method
Sift Flour with bicarbonate soda. Beat the Butter and Sugar until fluffy and white (not too fluffy). Add the egg yolk, vanilla and salt to the Butter and Sugar mixture. Fold the Flour in gradually and stir thoroughly. Finally, add the Cashew Nuts and Chocolate Chips. Keep the completed mixture in the freezer. After 1 to 2 hours, it is ready to be baked. You may put in small paper cups or just place it on the baking tray according to your preferred size
(Note : If you double the quantity, do not double the the amt of bicarbonate of soda)
My children love chocolate chip cookies. I have a few recipes which I would like to share. This one I got it from a cousin. Happy trying!
Chocolate Chip Cookies
Ingredients
225gms Flour
150gms Butter
150gms Sugar
1 egg yolk
50gms Cashew Nuts
½ teaspoon vanilla
½ teaspoon bicarbonate soda
¼ teaspoon salt
Chocolate Chips
Method
Sift Flour with bicarbonate soda. Beat the Butter and Sugar until fluffy and white (not too fluffy). Add the egg yolk, vanilla and salt to the Butter and Sugar mixture. Fold the Flour in gradually and stir thoroughly. Finally, add the Cashew Nuts and Chocolate Chips. Keep the completed mixture in the freezer. After 1 to 2 hours, it is ready to be baked. You may put in small paper cups or just place it on the baking tray according to your preferred size.
CRUNCHY NUT DROPS tanpa menggunakan telur
Bahan-Bahannya
200 gm mentega
170 gm gula perang (brown sugar)
2 sudu teh esen vanilla
270 gm Top flour
1 sudu teh baking powder
100 gm chocolate chips
50 gm hazelnut (cincang kasar)
50 gm walnut (cincang kasar)
50 gm badam (cincang kasar)
50 gm gajus (cincang kasar)
10 gm serbuk koko
Cara:
Pukul mentega bersama gula dan esen vanilla. Tepung diayak bersama baking powder dan koko. Semua kekacang dicincang kasar dan dibakar sebentar (kira-kira 8- 10 minit) lalu sejukkan. Setelah mentega kembang, masukkan tepung, kekacang dan juga choc chips. Gaul rata-rata. Ambil adunan sedikit-sedikit dan longgokkan di atas dulang pembakar. Bakar selama kira-kira 30 minit dgn suhu sekitar 170 darjah Celsius.
CHOCOLATE HAZELNUT COOKIES
Bahan-bahannya:
250 gm mentega
100 gm kacang panggang hazelnut (kisar halus)
225 gm tepung Hong Kong
1 sudu teh esen vanilla
70 gm gula halus
50 gm tepung beras
secukup badam cincang (dibakar sebentar)
secukup hazelnut (dibakar sebentar)
Peraturan :
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan tepung Hong Kong, tepung beras dan hazelnut kisar. Ambil sebiji hazelnut, bolotkan dengan adunan tepung tadi hingga menjadi seperti bola. Ulang sehingga kesemua hazelnut dan adunan habis. Bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah Celsius. Setelah masak, sejukkan dan celup dengan cokelat mohrenglanz yang telah dicairkan. Masukkan ke dalam acuan kertas lalu taburkan di atasnya dengan badam cincang.
Ramai kawan-kawan sepejabat yg tertarik dgn keunikan rasa dan bentuk oats cookies nie. Saya pelajari resipi ni dari seorang teman saya. Maka di sini saya kongsi sama resipinya. Insya’allah kalau ada fotonya, lain kali saya siarkan.
BISKUT ROLLED OATS
Bahan-Bahan
375 gm mentega
1 sudu teh vanilli
6 biji kuning telur
500 gm gula pasir (dikisar halus)
180 gm tepung naik sendiri
250 gm badam / gajus (dipotong kecil-kecil , dibakar kira-kira 10 minit)
1 kg rolled oats (dibakar kira-kira 10 minit)
Peraturan
Kacau mentega , gula dan vanilli hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji lalu dikacau lagi hingga pekat. Kemudian masukkan tepung yang telah di gaul bersama badam/gajus tadi. Akhir sekali , masukkan rolled oats dan kacau hingga sebati. Ambil adunan sedikit-sedikit ,taruh atas dulang pembakar lalu dibakar sehingga kekuningan. (Dulang pembakar hendaklah di sapu dgn sedikit mentega agar biskut tidak melekat.)
KUIH KAPIT
100 g tepung gandum
30 g tepung beras
120 g gula kastor
2 biji telur
250 ml santan (1/2 kelapa)
1 camt vanila
sed garam
Ayak tepung, tepung beras dan garam ke dalam bekas. Pukul gula dan telur hingga sebati.
Masukkan tepung dan vanila, kacau rata. Tuangkan santan dan kacau perlahan hingga sebati. Panaskan acuan kuih kapit kemudian lengser dengan marjerin. Tuangkan 1 camb adunan ke atas acuan, buangkan bakinya. Tutup acuan dan masak atas bara api. Bila sudah masak dan keemasan, lipat atau gulung semasa masih panas.
KUIH BAHULU
4 biji telur
125 g gula kastor, dijemur sekejap
125 g tepung naik sendiri, diayak
sed garam
2 camt tepung beras
Putar telur hingga kembang. Masukkan gula dan pukul lagi hingga gebu. Masukkan tepung naik sendiri, tepung beras dan garam perlahan-lahan dan kacau rata. Panaskan acuan bahulu, lengserkan dengan marjerin. Isikan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan, masak dalam oven dengan api atas dan bawah suhu 220 C. Bila keemasan, bolehlah diangkat.
MURUKU BERBEZA
MURUKU (dgn gram flour)
2 cawan tepung beras
1/2 cawan gram flour
1/2 cawan tepung kacang hijau
1 camb jintan putih
1 camb ajwan
1/2 camt serbuk cili
Secubit serbuk penaik
Garam secukup rasa
Minyak sapi untuk menguli (jadi doh)
MURUKKU
3 biji telur, dipukul sedikit
600 g tepung kacang dal
250-300 ml air + 1 camt garam
240 g tepung beras
2 camb serbuk cili
1 camb serbuk jintan putih
1 1/2 camb serbuk jintan manis
160 g marjerin
Minyak utk menggoreng
3-4 pelepah daun kari
Apa beza kedua-dua resipi muruku di atas?Resepi yg menggunakan telur lebih lemak tetapi muruku tanpa telur lebih ‘asli’ rasanya. Lagipun, ia mudah untuk digoreng kerana muruku dengan adunan telur akan berbuih minyaknya.
PENERAM
250 g gula merah
2 helai daun pandan, disimpulkan
250 g gula pasir
250 ml air
500 g tepung beras
Minyak masak
Masak 4 bahan pertama hingga mendidih. Kacau selalu.
Angkat dan tapis ke dalam mangkuk berisi tepung beras (panas-panas).
Kacau cepat-cepat dgn senduk kayu hingga menjadi doh.
Tutup dengan tuala. Perap selama 5 jam.
Bila sejuk, canai dan terap bentuk gelang dengan lubang di tengah. Guna acuan bulat yg besar dan kecil (untuk lubangnya).
Goreng dalam minyak panas hingga masak.
Biskut Shortbread
Biskut ini sangat sedap dan rapuh, pasti digemari. Ia seakan-akan Butter Cookies
125 gm mentega
50 gm gula kastor
175 gm tepung gandum, diayak
Gula kastor, untuk tabur
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung dan uli perlahan menjadi doh.
3. Lengser tin pembakar berukuran 25 – 26 cm dengan marjerin.
4. Ratakan adunan tadi biar sekata tebalnya, anggaran 5 mm.
5. Cucuk permukaannya dengan garfu.
6. Potong bentuk jejari tapi jangan sampai putus.
7. Bakar pada suhu 160 C selama 30 – 35 minit atau hingga keemasan.
8. Taburkan gula kastor rata-rata di atasnya.
9. Biar 5 minit sebelum memotongnya dan biar sejuk atas redai.
Biskut Kelapa
Saya ada 1 kg kelapa kering pemberian dari kawan. Selain daripada buat kuih bangkit kelapa, apakah biskut/kueh/kek yg juga menggunakan kelapa?.
Biskut kelapa
2 cawan gula kastor
½ cawan koko
½ cawan susu segar
½ cawan marjerin
1 camt vanila
3 cawan rolled oats (bukan masak segera)
1 cawan kelapa kering
1 cawan kismis
Jerang gula, koko, susu, marjerin dan vanila di dalam periuk.
Kacau hingga mendidih. Biar mendidih deras selama 3 min.
Masukkan semua bahan lain. Sudukan ke atas kertas kalis minyak.
Letak dalam pendingin. Simpan di dalam bekas bertutup, di bahagian bawah rak peti sejuk.
Nota: Kismis boleh digantikan dengan badam/walnut bakar.
BISKUT EMPING JAGUNG dengan KELAPA
4 biji putih telur
1 ½ cawan gula kastor
1 camt vanila
½ cawan kacang cincang
½ cawan kelapa kering
90 g emping jagung, diramas kasar
½ cawan tepung gandum
Pukul putih telur separuh kembang, masukkan sedikit demi sedikit gula dan putar hingga kenyal. Masukkan semua bahan lain (2 kali masuk, jangan sekali gus) dan gaul sebati. Sudukan pada jarak 4 cm di atas tin pembakar berlengser mentega. Bakar pada 170 C selama 30 min atau hingga keperang-perangan dan rangup. Biar sejuk atas tin.
Kek Kelapa
3 cawan tepung gandum (ayak sebelum sukat)
2 camt serbuk penaik
¼ camt garam
1 cawan mentega
300 gm gula kastor
4 biji kuning telur
1 cawan susu segar
1 camt vanila
1 cawan kelapa kering
4 biji putih telur
Satukan 3 bahan pertama.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan kuning telur, pukul sebati.
Bubuh susu dan vanila berselang seli dengan campuran tepung.
Masukkan kelapa kering.
Pukul putih telur hingga kembang, kaup balikkan ke dalam adunan.
Ratakan dalam 2 tin berukuran 23 cm.
Bakar pada 180 C selama 40-45 min atau hingga masak.
DODOL
1 kg gula merah
800 g gula melaka, dipotong kecil
750 ml air
3 helai daun pandan
900 g tepung pulut
150 g tepung beras
1 liter santan pekat } dari 6 biji kelapa
2 liter santan cair }
Jerang 4 bahan pertama hingga mendidih dan gula hancur. Angkat.
Larutkan tepung pulut dan tepung beras dengan santan cair.
Tuang ke dalam kuali besar.
Tapiskan air gula ke dalam campuran tepung. Kacau rata.
Masak dan kacau atas api perlahan hingga pekat.
Tuangkan santan pekat dan kacau hingga kental dan berkilat.
*Jika dodol tak melekat pada jari, bermakna ia sudah masak.
Ratakan dalam dulang yg dilapik daun pisang dan biar sejuk.
BISKUT SUSU
250 gm mentega
140 gm gula aising
1 camca teh vanila
1 biji kuning telur
250 gm tepung gandum }
120 gm tepung jagung } diayak
1 camca teh serbuk penaik }
60 gm susu tepung
Cara membuat:
1. Pukul mentega, gula, vanila dan telur hingga sebati.
2. Masukkan bahan ayak dan susu. Gaul menjadi doh.
3. Gunakan acuan semperit untuk memicit biskut bentuk memanjang. Ulangi supaya menjadi 2 lapis.
4. Potong 3 cm dan atur atas tin pembakar yang sudah dilengser sedikit marjerin.
5. Bakar pada 175 C selama 15-20 minit atau hingga masak.
Nota: Jika adunan agak keras, tambah sedikit mentega.
Jika terlembik, tambah sedikit tepung gandum
Quote:
|
BISKUT SUGI
Bahan-bahan
:
250g minyak sapi 1 sudu kecil esen vanilla 500g tepung gandum 2 sudu kecil soda bikarbonat 170g gula ising 3/4 sudu kecil garam
Kaedah penyediaan :
1. Cairkan minyak sapi pada suhu yang rendah dan biarkan sejuk. 2. Masukkan esen vanila ke dalam minyak sapi yang telah sejuk tadi. 3. Ayakkan tepung, soda bikarbonat, gula ising dan garam ke dalam mangkuk. 4. Tuangkan minyak sapi dan uli hingga doh yang lembut terbentuk. 5. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. 6. Bulat-bulatkan sebesar guli dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas. 7. Bakar selama 25 hingga 30 minit atau sehingga masak.
|
KANDI KELAPA
Bahan-Bahan
2 helai daun pandan (disimpul)
2½ cawan mampat kelapa parut (yg dibuang kulit arinya)
1 tin (397 gm) susu pekat manis
1 cawan gula (maybe boleh kurangkan mengikut citarasa)
30 gm mentega
½ sudu teh esen vanilla
beberapa titik pewarna pilihan anda
Cara:
Griskan loyang persegi empat berukuran 20cm (8 inci).
Kelapa parut disangai hingga separuh kering lalu masukkan susu pekat manis, gula dan daun pandan. Masak di atas api yg kecil sambil dikacau terus-menerus sehingga campuran bahan ini tidak melekat di kuali (kira-kira 30 minit).
Angkat kuali dari atas api/dapur dan buanglah daun pandan. Masukkan mentega, esen vanilla dan pewarna lalu digaul rata-rata. Kemudian tuangkan bahan ini ke dalam loyang yg telah disediakan tadi sambil ditekan-tekan sedikit supaya rata. Biarkan kandi sejuk sebelum dipotong dan disimpan dalam bekas kedap udara.
SOUR CREAM PRETZELS ala-AUNTIE ANNE’S
Puan, saya ingin bertanya bagaimana resipi untuk membuat Sour Cream Pretzels seperti Auntie Anne’s. Biasanya saya hanya membeli kerana seluruh ahli keluarga saya menyukainya.
PRETZEL KRIM MASAM
8 g yis segera
1- 1¼ cawan air suam
2 camb gula perang
1 camt garam
½ cawan krim masam
2 cawan tepung kek
2-2 ¼ cawan tepung gandum
¾ cawan kismis, jika suka
2 camb serbuk penaik
1½ cawan air panas
3 camb mentega, dicairkan
¾ cawan gula kastor
1 camt serbuk kayu manis, jika suka
(1) Dalam mangkuk besar, campur yis dan air suam. Masukkan gula perang, krim masam dan garam.
(2) Campurkan tepung kek, kacau rata. Tambah tepung gandum dan uli menjadi doh lembut. Masukkan kismis.
(3) Uli atas papan pencanai yg ditaburi tepung hingga doh menganjal dan licin. Sapu sedikit minyak pada permukaan doh dan mangkuk, tutup dengan tuala lembab dan biar 30 min.
(4) Uli semula doh menjadi bentuk asal, bahagikan 14. Golekkan menjadi tali panjang.
(5) Larutkan serbuk penaik dengan air panas. Celup doh panjang di dalam air tadi dan letak atas kitchen towel. Bentukkan seperti pretzel dan letak atas tin pembakar yg sudah dilengser.
(6) Bakar pada suhu 200 C selama 15 min. Campurkan gula dan serbuk kayu manis di dalam mangkuk kecil. Sapukan pretzel dengan mentega kemudian salutkan dengan campuran gula tadi. Sajikan panas-panas.
Biskut mama carries
Lilydvalley@myresipi.com : Biskut yg menjadi kegemaran ramai.
Bahan-bahan ( 60-75 biji )
- 300gm mentega/marjerin
- 375gm tepung gandum
- 130gm tepung jagung
- 100gm gula icing
- 1/2 sudu teh esen vanila
- Utk hiasan
- -1 biji putih telur
- -100gm gula icing
- -1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara
- Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan.
- Pukul mentega/marjerin dan gula icing hingga kembang.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
- Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk “heart”.
- Sapukan HIASAN (sila lihat “HIASAN” di bawah) keatas biskut yg telah diterap. Utk melorek, gunakan penyunkil gigi.
- Bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak. Gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang.
- ***utk HIASAN***
- Pukul putih telut hingga gebu.
- Masukkan gula & tepung. kacau sebati.
- Ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dgn pewarna atau emulco kegemaran anda.
- Sapukan putih telur keatas biskut
- Lorek kan dgn adunan yg telah dicampur dgn pewarna/emulco.
Bahulu Kemboja Sumber: Majalah Perempuan Mac 1994
|
|
Bahan-Bahan:
|
10 biji telur ayam 200 gm gula pasir 500 gm tepung gandum 3 cawan pati santan
|
1 sudu teh garam 1 cawan jus daun pandan 100 gm bijan Minyak sapi secukupnya
|
Cara:
|
Pukul telur dengan gula hingga hancur dan sebati. Masukkan tepung gandum, santan, jus daun pandan dan garam sambil dikacau hingga sebati rata. Sapukan acuan dengan minyak sapi kemudian panaskan di dalam ketuhar seketika. Tuangkan adunan ke dalamnya kemudian taburkan bijan secukup rata dia tasnya dan bakarlah hingga masak.
|
Bahan-Bahan:
225 gm mentega
½ cawan gula perang
2 biji telur (asingkan kuning dari putihnya)
1 sudu teh esen vanilla
2½ cawan tepung serbaguna
secubit garam, diayak bersama tepung serbaguna
½ cawan kacang walnut (dicincang halus)
1 cawan cornflake yg dihancur halus, dicampur dgn kacang walnut
jem raspberry secukupnya
Cara:
1. Pukul mentega dgn gula hingga kembang. Masukkan kuning telur dan esen vanilla.
2. Masukkan adunan tepung dan digaul rata. Bentukkan seperti guli kecil. Pukul putih telur sedikit, celup guli ke dalam putih telur dan golek ke dalam bahan cornflake dan kacang.
3. Dgn hujung jari ditekan leper dan dibentuk lobang kecil. Isi dgn jem raspberry dan dibakar pada suhu 180 darjah C selama 12-15 minit sehingga kuning emas.
Bahan-bahan:
600 gram tepung gandum
300 gram tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gram kacang hijau
400 gram gula (kisar)
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. Potong kecil dan goreng.
Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.
Bahan-bahan:
220 gram tepung gandum
60 gram tepung beras
1 biji kelapa
5 biji telur
250 gram gula halus
500 ml air
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Telur dan gula halus dipukul hingga rata.
Ayak tepung gandum bersama tepung beras.
Masukkan bancuhan telur ke dalam campuran tepung dan kacau perlahan-lahan hingga sebati.
Masukkan santan perlahan-lahan dan kacau hingga adunan menjadi sebati.
Panaskan minyak bersama dengan acuan kuih kapit.
Tuang satu hingga dua sudu adunan ke dalam acuan dan kapit ke dalam miyak untuk digoreng.
Apabila adunan telah garing, kulit kuih kapit akan menjadi keras di bahagian luar acuan.
Perlahankan api dan kikis kulit di tepi acuan.
Buka tudung acuan dan keluarkan isinya untuk dilipat denga segera.
Biarkan sejuk sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
250 gram marjerin
½ gelas air
1 sudu jintan manis
6 ulas bawang merah
1 tangkai cili hidup
Sedikit udang kering
2 tangkai daun kari, hiris halus
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Marjerin dan air dipukul hingga sebati. Ketepikan.
Jintan manis, bawang, cili dan udang kering dikisar halus.
Campurkan bahan-bahan kisar ke dalam mangkuk dan tambahkan marjerin dan air yang dipukul tadi.
Masukkan tepung sedikit demi dedikit hingga menjadi adunan yang lembut.
Masukkan daun kari.
Ambil sedikit adunan dan lenyekkan di atas acuan kuih siput. Goreng hingga masak.
Bahan-bahan:
4 sudu besar gula
1 bungkus tepung pulut
5 biji telur
½ biji santan kelapa
Sedikit bijan
Minyak masak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Tepung gandum digaul dengan telur.
Masukkan santan dan uli hingga sebati.
Apabila sudah sederhana lembut, bulat-bulatkan sebesar guli.
Golek-golek atas bijan.
Goreng hingga kekuningan.
Bahan-bahan:
600 gram tepung ubi (sangai hingga kuning)
1 biji telur
1 biji kelapa (ambil santan pekat)
Secubit garam
½ sudu kecil soda bikarbonat
Gula secukupnya
Cara penyediaan:
Masak santan bersama secubit garam sehingga pecah minyak. Matikan api.
Masukkan gula, telur dan soda bikarbonat ke dalam santan. Gaul rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi lembut.
Canaikan adunan dan terap mengikut bentuk yang disukai.
Aturkan ke dalam dulang dan bakar hingga masak.
Bahan-bahan:
½ kg keledek, kupas kulit
1 sudu kecil kapur makan
300 gram gula merah
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Bersihkan keledek dan sagat halus memanjang.
Rendamkan ke dalam air kapur selama sejam.
Tos hingga kering dan goreng. Angkat dan toskan minyaknya.
Ambil kuali lain, masukkan gula merah dan air. Masak gula merah hingga larut sepenuhnya.
Masukkan keledek goreng ke dalam gula merah. Gaul rata.
Cepat-cepat angkat dan masukkan ke dalam acuan bulat.
Tekan kuat-kuat hingga mampat. Sejukkan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.
Bahan-bahan:
1 bungkus tepung beras
2 cawan gula/ikut manis sendiri
3 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air. Kacau hingga sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas (seperti acu roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai.
Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat. Toskan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.
Bahan-bahan:
1 kg kacang hijau
1 kg gula halus
250 gram air
Cara penyediaan:
Masak gula bersama air hingga gula cair sepenuhnya. Tutup api dan biarkan sejuk.
Sementara itu sangai kacang hijau hingga wangi dan masak.
Tumbuk dan tampi untuk asingkan kulit kacang hijau.
Kisar kacang hijau hingga halus.
Ayak kacang telah dikisar ke dalam air gula yang telah disediakan tadi.
Kacau rata dan sebati.
Biarkan seketika selama 3 jam.
Bentukkan putu acuan dengan acuan. Kemudian jemur hingga kering.
Bahan-bahan:
2 kg tepung gandum
Air secukupnya
200 gram minyak masak
Sedikit marjerin
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan sehingga sebati.
Uli dan jadikan adunan yang rata.
Masukkan ke dalam mesin pengelek spaghetti atau mee untuk mendapatkan bentuk yang panjang.
Akhir sekali goreng hingga kekuningan dan angkat.
bahan2:
500 gram tepung gandum
1 biji telur – dikacau sedikit
2 camca besar marjerin (marjerin abis, aku boh je shortening)
1/2 camca teh garam
160 – 170 ml air – lebih kurang ler
Untuk lapisan tgh:
6 camca besar tepung jagung
6 camca besar minyak masak
Bahan salut:
Gula kastor secukupnyer
Cara2:
Biar aku citer step by step jer lah yekk…
Step 1: Adunkan tepung gandum,telur,marjerin,garam & air. Aku campak semua dlm breadmaker. Kalo guna tangan, adunkan sehingga adunan x melekat kat tgn.Bahagikan kepada 5 bhgn (utk saiz finishing product yg kecik sedikit)
Step 2: Gelek adunan tepung tadi nipis2.
Step 3: Bancuh tepung jagung dgn minyak masak. Gaul sampai tepung tidak berketul2 dan berbentuk paste.
Step 4: Letakkan secara nipis diatas tepung tadi.
Step 5: Gulung rapi2 mcm wat swiss roll tuh
Step 6: Potong dlm 1 cm setiap satu
Step 7: Gelek setiap potongan kecil tu di bahagian tepi.
Step 8: Goreng dlm minyak sederhana panas. Make sure rajin terbalik2 kan. Senang & cepat bertukar kaler. Angkat bila sudah kuning keemasan. Ini kuih tiram yg belum di salut dgn gula kastor.
BISKUT DAHLIA
Biskut Dahlia ni dah ada sejak zaman dulu kan, masa nenek kita anak dara pun depa dah buat biskut dahlia ni. Mat ambil resipi dari blog“Diana”, dan resipi asalnya dari “Norazie RN”
…Terima kasih pada D dan Norazie….sedap biskut dahlia ni. Pegang tak hancur tapi bila makan, cair di mulut gitu….kalau mulut buaya yang makan, baru sampai kat bibir dah cair..ahaks!!!!!
BAHAN-BAHANNYA
300 g mentega
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
- Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 – 20 minit.
- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Biskut Arab
Sumber : roseeta@harleena fp
Bahan-bahan:
500 gm tepung gandum
250 gm minyak sapi
250 gm gula kastor
Cara-cara:
1. Tepung gandum di goreng dahulu. Sejukkan kemudian diayak.
2. Campurkan tepung gandum dengan minyak sapi dan gula kastor.
3. Gaul rata hingga boleh diuli.
4. Bulat-bulatkan dan masukkan dalam paper cup.
5. Bakar selama lebih kurang 10-15 min.
Nota : bila dah masak, maklang golek dlm gula castor.