Bahan Kek 1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh) 4 biji telur 120 gm gula castor 120 gm gula perang 100 gm walnut cincang (any nuts pun boleh) 1 cawan kismis kuning (boleh ganti dengan nenas kiub, prune, any sour lah) 1 1/2 cawan carrot yang disagat 250 gm tepung** (highly recommended - high protein flour) 1 sudu kecil baking soda** 1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis** 1/4 sudu kecil garam
Bahan Topping250 gm cream cheese 100 gm butter 100 gm gula icing sedikit perahan lemon - ikut suka
Penyediaan Kek
- pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
- masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
- masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan no 2. Guna spatula(sudu) plastik atau kayu untuk kaup-balikkan adunan. hati-hati, jangan kotorkan tempat! hehe.
- masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan mentega/dialas kertas minyak.
- bakar selama 45 minit pada suhu 180C. check kek guna garfu untuk tahu sudah masak atau belum. Bila dh masak, sejukkan di luar oven.
Penyediaan Topping
- masukkan semua bhn dlm blender/mixer.
- bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam fridge baru potong untuk dihidangkan.
Sumber: syazwaniadnan @ www.iLuvislam.com |
0 comments:
Post a Comment