Agar-Agar Kering Berperisa
Bahan-bahan
- 50gm Agar-agar kering
- 400gm gula pasir
- 1 cawan gula batu
- 8 gelas air
- Emulco/pewarna mengikut selera masing-masing
Cara-cara
- Rebus agar-agar kering dengan 8 gelas air sehingga mendidih.
- Masukkan gula pasir dan gula batu. Biar mendidih lagi.
-
Masukkan adunan kedalam loyang. Masukkan emulco/pewarna mengikut selera masing-masing. guna emulco strawberi untuk warna merah, pandan untuk warna hijau, pisang untuk warna kuning dan vanilla untuk warna putih.
- Setelah sejuk bolehlah dipotong. Jangan potong terlalu kecil sebab agar-agar mengecut selepas kering. Jemur agar-agar. Disini perlukan kesabaran ye. Sesekali balik2kan agar2 supaya kering sekata. Jemur sehingga agar-agar bersaka dan tidak melekat. jemur agar-agar ni selama seminggu.
0 comments:
Post a Comment